Zici Feeric si se înțelege

Sibiul e Feeric

Cine s-a prins că nu e ce pare a fi acest titlu? Adică, da, stați puțin, nu dați cu joarda, Sibiul e feeric, dar cu f mic, nu cu F. ohooo, nu săriți,  da, SIBIUL  e feeric cu majuscule, nu că n-ar fi, îl scriem cum vreți, îl lăudăm cît ne țin puterile, dar despre ce oi vrea eu a povesti? V-ați dat seama? Despre Sibiu Feeric Fashion Week! Aici băteam. Știați de festival? De termenul feeric sigur a auzit toată lumea.  Feeric, adică ceva inefabil, nepămîntean, de poveste. Zic eu. În dex online se dau sinonime: fermecător ,minunat ,îmbătător, încântător.

Și se potrivesc, dar parcă acest festival, la care am fost în iunie vara asta este un altfel de feerie, este ceva mai mult cuprins aici..

Ce înseamnă totuși, Feeric? Dacă ești român, înțelegi cuvîntul, da. Însă nu prea te ajută  Dar dacă ești argentinian? Ce înseamnă feeric pentru spanioli sau greci sau japonezi? Mai presus de un fel de a spune lucruri, Înseamnă și pentru ei ceva, de vreme ce vin de ani de zile, la fel de impresionați și gata să facă treabă alături de românii implicați în industria fashion din România.  Pentru că ei pricep un pic mai bine sintagma Fashion Week, o practică cu niște ani înaintea noastră.

Da, Feeric Fashion Week este un alt eveniment important al Sibiului la care am fost părtașă, cu sufletul la gură, între 17-24 iulie 2024. Un carusel. Un taifun. Un rollercoaster. Realmente, a fost ca un cantonament și pentru jurnaliști. Care erau adunați la ore fixe, transportați la ore fixe, Și apoi intrau în tură sau mai bine zis în ture zilnice, totul cu program draconic respectat la milimetru. A fost un maraton pentru cei care s-au învoit să se prindă în joc.

Dacă mă întrebai acum un timp ce e cu festivalul acesta, poate mă aventuram să fac speculații, poate adunam de ici-colo informații disparate, gugăleam apatic, poate îmi croiam o priveliște, acolo, pe baza unor imagini-șablon care definesc festivalurile. Cum se face astăzi, ne documentăm din mers, surse discutabile, pseudo-jurnalism pe genunchi. Dar trăindu-l, mi-a fost dat să înțeleg altfel totul. Așa cum e.

Feeric Fashion Week nu e nici pe departe previzibil. Nu se poate povesti, deși o fac oameni cu tracțiune în media și online de ceva timp. Anul acesta a împlinit 16 ani. Nu ai cum simți acest fenomen decît dacă ai participat. Și eu mă felicit că am participat în acest 2024, deși a fost, cum spuneam, cu implicare și muncă, nu doar cu extaziat și aplaudat expert.

12 puncte feerice de descoperit la festival

Și ce am constatat, vă spun pe scurt, că nimeni nu are timp să citească pasaje lungi, explicative, decît dacă e vorba de familie, interese personale (job, știință sau muzică), asta e clar.

  1. Festivalul e organizat de doi oameni: Mitichi Preda și Landiana Cerciu.
  2. Este internațional, adică are invitați din toată lumea, chiar și din Argentina, Columbia, SUA, UK, Italia, Japonia.
  3. Este dedicat educației în domeniul fashion. De aici lipsa de informații în mediile noastre obișnuite, că nu e dispusă toată lumea să înțeleagă viața, zbaterile, revelațiile unor oameni talentați, aflați la început de viață profesională în arta vestimentară. Desigur, unii vor să știe, dar nu e de interes pentru marele public, și Mitichi și Landiana au creat cadrul și înțeles cui se adresează, cu alte cuvinte au realizat un fel de panouri protectoare imaginare, ca să nu fie deranjați. De-aia nu puteți afla decît dacă vă întrebuințați. Că nu sînteți invitați în preajmă decît dacă chiar aveți rol activ.
  4. Are prieteni devotați: jurnaliști, stiliști, designeri care vin de la edițiile de început și știu toată bucătăria și ajută și creează la rîndul lor cu ocazia festivalului.
  5. Este prezentat de Cosmina Păsărin. Este omul care s-a potrivit perfect formatului și a preluat munca de documentare și diseminare a informației, ca să nu interfereze cu treaba altora. Cosmina e , cum s-ar pune, stat în stat.
  6. Se organizează în cele mai neașteptate locuri. Unele sînt deja tradiționale, altele- surpriză. Anul acesta am văzut prezentări ale tinerilor designeri la aeroport, în fabrica Boromir, pe terenul de golf, pe pista de karting,
  7. În primele zile sînt implicați profesori internaționali și studenți sau absolvenți recenți, care se întîlnesc la workshopuri și prezentări de interes, cu cele mai noi date de la nivel mondial.
  8. Gala de final se desfășoară în curtea Palatului Brukenthal și adună cele mai bune colecții ale absolvenților din România și din lume și este cu intrare pe bază de bilet
  9. Partener international al festivalului este Instituto Europeo Di Design, care acordă burse și stagii de pregătire unor tineri designeri ramarcabili
  10. Pe scaune stau doar jurnaliști acreditați, bloggeri și invitați. Publicul poate să intre gratis, dar stă în picioare, în limita locurilor disponibile
  11. Fotografii au un rol foarte important, ei trebuie să se adapteze oricărui spațiu propus spre a fi catwalk, iar în ultima zi sînt invitați să realizeze editoriale alături de fashion styliști și designerii din festival, pentru portofoliul comun.
  12. Pentru a participa cu show individual sau pentru a intra în Gală, designerii doritori trebuie să completeze un formular și să plătească o taxă, astfel confirmă înțelegerea contextului general și își asumă participarea cu tot ce înseamnă aceasta.

Zici Feeric și se înțelege că fenomenul e abia la început la noi, dar are șanse mari de a da mai departe starea de grație, pe care acest festival cu totul excepțional o aduce, din plin. S-ar putea ca în curînd românii să se molipsească de a aprecia, a experimenta, a accepta, a înțelege că arta vestimentară este creație, este concept, este semnătură. Ar fi minunat. Un sinonim pentru feeric.

 

 

You may also like

Leave a comment