Lumeeee lumeeee!!
Song-ul se reuneste sa cinte dupa 20 de ani!
Song-ul e un cor studentesc care a luat fiinta acum 40 de ani din initiativa –cum altfel- a unor studenti, printre care si Ioan Luchian Mihalea. Odata incaput pe mina lui, corul a capatat o aura de fenomen, probabil prin transfer de personalitate – Mihalea fiind cu adevarat un fenomen. A inceput sa-l dirijeze si a creat o altfel de imagine despre un cor. Oamenii puteau vedea un grup de oameni tineri, veseli si talentati, imbracati in blugi si cu camasi colorate sau ii, cintind si dansind piese de pe tot mapamondul, piese complicate, amuzante, ritmate , cu dirijorul miscindu-se printre ei, oprindu-se sa cinte sau interpretind partituri solistice. Si asta in perioada comunismului, cind pina si cintaretii rock erau obligati sa poarte camasute si tunsori regulamentare, iar cintaretele de muzica usoara isi inchideau nasturasii pina in git, in timp ce fustele le maturau podelele. Nu stiu cum a facut Ioan Luchian Mihalea, cert e ca a putut sa creeze acest culoar Song-ului si mai apoi Minisong-ului, care a avut o poveste asemanatoare. Ma uitam fascinata cit de nonconformist era totul. Rideau in timpul concertului, se opreau si refaceau, Oanta povestea ca intr-un stand-up ceva extrem de amuzant si exemplifica cu diverse bucati muzicale. Totul atit de natural. Firescul a cucerit implacabil. Existau coruri mai bune, mai atente la acuratete, dar acesta era iubit de-a dreptul. Fiindca aducea un aer proaspat. Si era , culmea, acceptat si de autoritati, care cenzurau orice era diferit. Poate si fiindca fiii si fiicele lor aveau virsta membrilor corului, cine stie. Oamenii plecau bine dispusi dupa un concert al Song-ului si vorbeau multa vreme despre ce s-a intimplat pe scena. Cred ca a fost prima doza de “altceva” pe care am prizat-o pe vremea lui Ceasca, dupa orele de gimnaziu cu diriga mea care mesteca guma in excursii si se imbraca super-colorat.
Apoi, in studentie, am avut privilegiul sa fiu primita in rindurile sale si sa “pipai” dinauntru fenomenul. Exact cum intuiam, doar ca am descoperit elemente in plus fata de ce stiam: veselie, munca, risete, munca, prietenie, munca, bancuri, munca, idei, munca, Oanta serios si intransigent. O perioada de scoala extraordinara.
Iar anul acesta, pe 1 martie, Song-ul revine. Se reuneste, cu toate generatiile care l-au colindat, sa-si aminteasca, sa cinte si sa se bucure exact cum se intimpla cind eram studenti. Am repetat asiduu pastrind vii indicatiile Maestrului nostru, dar am fost ajutati enorm de un dirijor tinar, talentat si energic, Daniel Jinga, care ne-a aratat ca putem sa ne numim din nou “cor”.
Song-ul revine. La televiziunea nationala, pe programul 2, ora 14.00, emisiunea coordonata de Carmen Movileanu, “Primavara Primavara”. In direct. Sigur Oanta o sa fie cu noi, ii placeau emisiunile in direct.