Televiziunea, mama Onlainului

Stimati telespectatori. Dragi privitori. Doamnelor si domnilor care ne vedeti in ecran.

Putem comunica mai bine. Ati devenit, mai nou, colegii nostri. Fiindca exista Onlainul. Pe limba de ultima ora, Online-ul. Stam in linie si povestim unii alora. Indiferent de distante. Indiferent de teme. Indiferent de forma. Aproape cum facea odinioara televiziunea, doar ca e un dialog, nu acel monolog cu raspunsuri intarziate la “posta redactiei”. Deschis non-stop. oricui este dipus sa-si arate priceperea sau din contra, nepriceperea. Orice se arata aici..

Am cercetat mult in perioada recenta. Am iesit afara din televiziunea traditionala, mult prea greoaie pentru cum se misca astazi lucrurile si am mirosit aromele proaspete ale noilor decoruri. Imi place sa las in planul doi ceea ce parea ca ma va inghiti si devora cu totul si sa iau o distanta apreciabila, care sa-mi permita o mai obiectiva analiza.

Telespectatorul cu propriile telespectacole

Asa am facut, am redevenit spectator si telespectator.Intr-o jungla, un tinut al necunoscutului,internetul.  O prima senzatie a fost ca aromele nu erau chiar proaspete, ba in unele portiuni deveneau de nerespirat. Totusi lumea in jur era mai vie ca oricand, mai dornica de a descoperi, mai avida de a reusi. A reusi…orice. Intr-un haos. Reusita in noua gradina devenise sinonima cu plantarea a orice, doar-doar creste aur. Lasati competentele, lasati lucrurile la care ne pricepem, facem cum a facut cutare, ca uite ce ii merge. Sau curatam zona asta arida, bolovanoasa si plantam noi ceva. Paduri intregi de oameni cautand cheia succesului. Paduri intregi de debusolati. Ce cautau? Nu stiau nici ei, dar gasisera ghidul, televizorul. Succesul acolo aparea, sub forma unor persoane cantand sau dansand. Sau cuvantand lemnos, grav, analizand situatia. Situatia ciorapilor, a familiei cutare,  a natiunii, nu conta.  Existau plantatii intinse de posibilitati. Unii s-au perfectionat din mers. Altii, constatand suprapunerea pasiune-munca, s-au trezit rasfatati de rezultate.

Onlain frumos, onlain frumos, cu cetele pe tine

M-am aruncat si eu in valtoare. Am zis sa stau mai departe. Am jucat ruleta incercarilor posibile. Toate insa, in orice domeniu, se incheiau sau incepeau cu un comunicat, un mesaj “sa afle lumea despre noi” si bineinteles, cu un “film al evenimentului”, cu “povestea video”. Ca aveam treaba cu excursii, educatie copii, munca la fundatie, ajuor catre nevoiasi, conceptie revista sau marketing de magazin. Totul devenea expozitie filmata a intamplarilor noastre. Totul avea nevoie sa fie inregistrat, stocat, mediat.  Si asa s-a facut ca mi-au fost reactivate smturile ascutite ani buni in urma.Totul devenea televiziune, deschisa oricui era dispus sa se inhame si sa aiba ritmicitate. Onlainul ne acapara, putin cate putin.

Lumea se transforma intr-o populatie bizara a unui alt tip de televiziune, pulverizata in milioane de variante.

Eram acolo si eu, din nou, desi ma cerusem afara din ea. Gradina cea noua inflorea si nu permitea absente. Decat, sigur, in cazul in care nu vrei sa intri in joc si ai alte reguli.

Oriunde te uiti, observi persoane care vad, simt, descriu, mediat. Filtrat de o camera cu care inregistreaza. Ce faci tu sau ce fac ele. Ce nu fac. Ce si cum respira. Cum e, cum va fi. Televiziuni la purtator. O teleenciclopedie imensa transmite simultan sentimente,  ganduri, obiceiuri, actiuni din jungla care incepe sa se aseze.

Foto: Marius Tudose

Sigur, te poate lua ameteala, sunt straturi intregi de buruieni, sunt substante amelioratoare si nitriti de gonflat productia, mai vezi si rasaduri halucinogene, dar esti obligat sa rezisti. Sa fii parte a valmasagului. Nu ai cum sa nu mediezi totul printr-un ecran prezent zi si noapte langa tine.

Poftim ca nu mai pot sa-mi cern trairile, ca am deadline pentru un film despre o afacere de familie, dezvoltata in ani uimitor. Are departament de marketing, care a gandit un film sa-i puna in prim plan, atuurile, lumea trebuie sa cunoasca viata mai presus de productie. Si mai am de terminat un film al unui eveniment sportiv. A, si sa nu uit sa facun IG TV pe Instagram si sac onfectionez cu quick pe telefon filmul zilei de nastere a prietenei Mirela, sa-i fac o surpriza.

Erase and rewind

Gata, ma recunosc invinsa, am revenit la vechi obiceiuri, fiindca toata lumea le-a capatat, cu impresia ca-s noi. Filme, filme, video, filme, arte vizuale, filme, intrebarea este daca se mai tine seama de regulile de televiziune, cele de neincalcat. Pare ca e mai multa libertate, poti sa spui orice oricum, insa se apreciaza mult montajele bine lucrate, intregul coerent si curat, lucrat profesionist. Cei din online tanjesc dupa recunoasterea televiziunii, a mamei care-i mangaie pe cap, se innebunesc dupa certificatul oficial ca e profy ce fac, chiar daca au milioane de subscriberi si sume regesti de bani.

Prin urmare, televiziunea e inca cea careia Onlainul ii spune sarut mana. De aceea m-am intors sa fac proiecte la Televiziunea Romana, in stil traditional adaptat, sa observ ce s-a mai schimbat in partea cealalta. Si s-au schimbat multe.

 

You may also like

Leave a comment