Inghetata romaneasca??! You wish.

Inghetata romaneasca??! You wish.

Poftiti la inghetata!

A aruncat primavara buzduganul. Pomi infloriti, ciripitul insistent de pasari, soarele cu multe grade pe umar ne urmareste si inregistreaza tot, nu mai e acoperit demult. Hai sa aruncam o haina jos si sa stam prabusiti pe banca. Hai sa ne luam si o inghetata. Ce inghetata. Unde e un chiosc? A, uite, e chiar linga blocul meu. Iuhuu. Doamna, deschideti frigiderul. Asta nu, asta nu ca e Nestle, asta e tot Nestle…pai ce facem aici? Vreau inghetata facuta in Romania. Vreau Polar. Ba Vafe. Vreau Parfait. Vreau inghetata La Pahar. Sau macar una care la origini are ceva romanesc. Aveti Alpin? Sau Betty Ice sau TopGel? Sau Amicii? Poate Napoca? Nuuu? Imi pare rau, nu iau. Ma duc in piata, acolo e lumea cu fasole, cu bors, branza, produsele noastre, oile noastre, oi gasi si inghetata neaosa. Ahaa, uite congelatorul. Sa vedem…Nestle, Algida si Ben & Jerry… iar inghetata facuta la mii de km distanta?!! Dar ce, nu se gaseste lapte aici? Nu vine, doamna, inghetata romaneasca la noi. Cum, in fundul Vitanului v-a gasit numai Nestle sa descarce inghetata?? Nu e loc pentru dulciurile romanesti, se trimti in Franta poate, in America? Nu stim.

Si memoria e inghetata

Imi scomonesc mintea, trebuie sa fie la nivel international un tratat care sa ne trateze cu tratament de tip tratatie inghetata. Ia sa ma adancesc in amintiri. Oare cand am fost in Franta unde era inghetata Amicii? In supermarket? Hm, nu. La galeriile Lafayette? Pfiii…nu-mi amintesc. Stai, ca zicea cineva ca a mancat inghetata buna in Italia, o fi fost importata de la Suceava, o fi fost Betty Ice? Sa intreb, ca e posibil. Aa, gata! In Turcia la all inclusive trebuie sa fi gustat toata lumea inghetata de la Sebes, Alpin Lux. O clipa sa dau un telefon, ca eu n-am fost in Turcia. Maria, spune-mi draga, ce inghetata aveau turcii pe-acolo pe la periferie, cum ati zis voi ca se numea aceea cu gust excelent? Nu Transalpina? Inghetata turceasca??! Nu era facuta in Romania?? Hm, mersi. CiudatĀ  Da, draga, mi se pare ciudat. Stiu ca erati in Turcia, dar inghetata macar sa fi fost din Romania. Cum nu e posibil? Ba in Romania e posibil, doar plimba-te pe la noi prin Bucuresti si cumpara-ti inghetata. Si pe litoral poti incerca. La benzinarii totul e stabilit la rece. Cum n-avem fabrici? Hai ca ma enervezi si-ti inchid. Avem, n-am vizitat eu recent?

I-am inchis. Nu mai inteleg nimic. Poate e astenia de primavara.

doar varza in congelatorul public

Si uite-asa stau eu cu ochii in soare si ma uit neputincioasa la toate magazinele din imprejurimile cartierului meu si tot ce vad la capitolul racoritoare tip inghetata este de import. Desi avem fabrici de lapte si produse lactate, desi ne-am mai jucat si de-a inghetata de-a lungul timpului, chiar si in comunism era buna, sunt obligata sa iau niste produse impachetate peste mari si tari, congelate de cand lumea, uscate si fara gust, numai alea, nu am cum sa aleg macar, fiindca cineva nu are acest interes si-mi propune un singur sortiment, si acela luat de te miri unde.

Uite eu nu ma invoiesc la asta, inteleg prin comert capitalist desfacerea unor produse in conditii egale pentru toti comerciantii, inteleg sa fie concurenta, ba chiar as propune sa intervina si statul sa protejeze munca romanilor. Iar eu, cumparatorul sa am in final de ales. Poate imi permite dieta doar Algida, insa vreau sa aleg din mai multe variante, inclusiv cea autohtona, care exista. Or nu mi s-a dat aceasta sansa. Intr-un cartier oarecare, unde lumea nu prea e atenta de unde provin marfurile si important e sa umpli cosul cu ce este pe lista de-acasa, eu ma pun de-a curmezisul, creand un efect egal cu cel realizat de o frectie insistenta unui picior de lemn, dar nu-mi pasa. Mai bine imi prepar eu inghetata cum o facea mama, cu frisca si cacao si alune si zmeura si ce-o mai fi, dacat sa accept orice cu pliscul deschis. Nu e cazul compatriotilor mei mai pofticiosi si mai grabiti.

Oare cu noi cine o sa tina vreodata de-adevaratelea? De-adevaratelea. De-adevaratelea.

 


Leave a Comment