Podcast Designer în Vitrină, episodul Silvia Popescu

De ce podcast?

Astăzi vreau să pun în valoare un alt episod al emisiunii, podcastului, video-interviului Designer în Vitrină.

De văzut aici.

Eu zic că e un demers necesar. Vrem să ne poziționăm mai înfipt în realitățile acestor ani și să știm ce oameni avem în industria frumuseții, ce-i caracterizează. Pentru că am lucrat cu ei. Pentru ca desăvîrșesc industria spectacolului profesionist, dar și al celui de fiecare zi, de pe stradă, din locurile unde mergem și ne dorim să fim relevanți. Pentru că ne dorim să avem o amprentă unică, recognoscibilă în lumea largă. Asta se poate și cu ajutorul lor, al celor creativi, al celor care izvorăsc frumusețe, armonie, echilibru, sensibilitatea lor duce mai departe sensibilitatea țăranilor noștri din demultul îndepărtat, care coseau ii și perdele și macate, a străbunicilor căutînd să modernizeze mahalale și înfrumusețînd postura românilor în lume, de unde vin ei și ce-i ține în branșă, în ciuda a tot. Sînt oare trăsături comune? Ca să știm de unde vine bruma asta de frumos și dacă are șanse să se dezvolte armonios.

Foto: Marius Tudose

Vom putea spune cînd se vor fi strîns suficiente mărturii, lucruri mai exacte, poate chiar vom face statistici sau cercetări științifice legate de această zonă artistică, designul, și oamenii care o deservesc.

Invitata episodului

Invitata de astăzi a proiectului Designer în Vitrină este Silvia Popescu, creatoare de conținut de modă, fashion stylist, fashion icon. I se zice Silvia, dar uneori în ea grăiesc și alte personalități, numitele Oana și Ivonne. Le lasă să se manifeste, ba chiar le încurajează. A câștigat concursul tip reality-show numit Bravo, ai stil! De două ori, ca să nu existe îndoieli, reclamații. În vene îi curge modă,  în gând are desfășurată moda lumii de la începuturile sale, pe limbă îi stau ideile viitoarelor pictoriale pe care le-ar păstori cu originalitate și talent. E spectaculoasă, e sinceră, e fascinantă, dar e și puțin vulgară, revoltată, rebelă, e neexploatată de-ajuns. Ar putea face lejer reclamă la produse de păr dar refuză ideea, preferă să stea deoparte și să înțeleagă care e de fapt menirea ei pe pământ. I-ar plăcea ca românii să nu se mai împăuneze cu titluri și premii pe care vârsta și cunoașterea nu le permit să le ia.

 

Foto: Marius Tudose

De unde s-o luăm?

Cei care au tangență cu domeniul fashion la noi știu de Silvia. Eu am cunoscut-o în imprejurări departe de  a fi mondene. Rezervată,  politicoasă, brutal de sinceră. Nu știam de victoriile sale la show-ul de modă, m-a lămurit tot Cristina Anti, experta mea de încredere cînd e vorba de creatori autohtoni.

Foto: Marius Tudose

M-a intrigat. Am urmărit cîteva interviuri pe internet, gazdele se străduiau să o facă să explodeze, e cel mai la îndemînă mod de a atrage audiență avidă de scandal, deci cifre, nu-i așa?. Uneori chiar ea pornete tăvălugul , simte că asta se vrea de la ea și nu mai așteaptă stimuli. Ne-am întîlnit în cîteva momente interesante, la un vernisaj de expoziție, la un fashion-show, la un eveniment Fashion Premium Magazine. De fiecare dată captează atenția prin apariția originală, dar și prin retorica sa pigmentată pasional de modă. Acolo se simte în largul ei. Moda e acasă pentru ea. Deși mereu caută să-ți extindă aria de cunoaștere, calcă cu sfială pe terenurile necunoscute. Cu un amestec de fragilitate și forță impresionantă, se ascunde sub măștile obrăzniciei, provocării frizînd egolatria, se ia de gît cu lumea întreagă și cu ea insăși pentru a-și transmite mesajele într-o lume acaparată de formă, copie și fake. Silvia este profundă, are umor și resurse uriașe de creativitate. Are loc în România? La podcastul nostru, cu siguranță, da.

Foto: Marius Tudose

Alte întrebări întrebătoare

Cum a fost la show-ul Bravo ai stil? Ce părere are de creativitatea românească? Ce o ține în țară? Ce modele a avut la început? Pe cine preferă dacă e să aleagă între Cătălin Botezatu și Maurice Munteanu? Nu a părut obosită să răspundă, deși dau în scris că mai degrabă ar fi organizat un pictorial de modă-maraton pe teme diverse la alegere.

Cristina Anti, redactorița-șef a revistei Fashion Premium Magazine, invitată permanentă și cu mine am supus-o unui interogatoriu sperăm plăcut și relevant pentru toți cei interesați de creativitatea debordantă, de nonconformsm, de modele atipice în România.

Nu se putea să nu fie în Vitrină.

Sponsori și echipă tehnică

Episodul a fost filmat și prin intervenția deosebită a companiei Farmec, cunoscută susținătoare a frumuseții vii, autentice în spațiul românesc și mondial.

Silvia Popescu. O furtună în studioul nostru de podcast, temperată tehnic de Marius Tudose la Arsenic Studio.

You may also like

Leave a comment