Cum s-a inventat apa calda

Pe vremuri, in perioada comunista,  era un fel de anunt de interes general la televizor. Se pare ca eu sint singura care-l mai tine minte. Era asa: “Stingeti lumina cand va uitati la televizor. Veti vedea mai bine. Si emisiunea, si bugetul dumneavoastra familial”.  Corect gramatical, lemnos, dar, hm, incepe sa fie logic.  Astept cu nerabdare adaptarea lui la zilele noastre. Sigur ca intre timp ne-au invadat prosperitatea, capitalismul, consumerismul, sindromul “buricul pamantului”, conditiili minunate, dar am observat un pattern, acela de a da dreptate ideilor trecute care au functionat si banuiesc ca va fi aplicata ca o noutate absoluta si treaba cu stinsul luminii. Sunt convinsa ca deja multi dintre noi aplica principiul economisirii, din motive ecologice intemeiate. Cum era si atunci, ca sa o zicem cinsit. Atunci paream obligati, acum ar trebui sa fie benevol.  Si iar, ca sa fim cinstiti, pana nu e lege, o aplica doar cativa fanatici ai sustenabilitatii.

Imi place cum treptat, revenim cu entuziasm, ca si cum ar fi mari descoperiri,  la tot ce reprosam unei epoci si conducatorilor ei strimbi.

Sintem precum copiii care detestau ca sint invatati sa nu se joace cu focul si acum vin si explica celor ce le spuneau odinioara, exact acest lucru: Nu e bine sa ne jucam cu focul. Mai sint unii  care blamau roata rotunda, cautand sa inventeze una patrata, ca astazi sa ne prezinte cu entuziasm roata rotunda, marea descoperire!

Mi se intampla foarte des sa aud, astazi, exclamatii de tip “Evrika!” in situatii pe care le-am trait odata si erau banale, lamurite, verificate, reglementate exact ca realitatea de azi care a adus strigatul descoperirii in gatlejul noior-veniti-si-neinformati, doar ca au fost parasite si negate si dezavuate ca rele, nepotrivite, chiar nocive din  te miri ce pricini: plictiseala, dorinta de a te opune, credinta ca datul este gresit si trebuie volens-noles revolutionat, “uite-asa”. Cred ca asa ne place : sa fim robii unui ciclu descoperire-negarea descoperirii- redescoperirea lucrului initial.

Ia sa incerc o lista cu cele de care m-am lovit in ultima vreme. Cum aratau niste ipostaze tipic comuniste, stari de lucruri care au fost blamate si apoi abolite, ca fiind non-grata, porcarii, rauvoitoare si descoperite recent ca mari binefaceri.

Atunci:

Se vindea salam , compus dintr-un mix de carne cu bucati de soia, din motive de economie se inlocuia o parte din carne cu soia.

Se facea dus rece, ca apa calda se oprea din motive de economie

Se colectau sticle, borcane, hartie, fier, dopuri de pluta, plante medicinale, castane

Se difuzau doua ore de program la televizor, tot din motive de economie

Se recomanda dieta cu peste: nici o masa fara peste!

Resturile alimentare se strangeau si se trimiteau la tara, pentru animale

Produsele din gradina se acopereau cu ingrasamant natural pentru a creste mai sanatoase si pentru ca altceva nu prea era.

Tunsoarea aproape rasa pe ceafa era obligatorie la clasa, pentru o mai buna igiena, evitarea invaziei paduchilor etc

Marina Voica  era o cantareata de origine rusa, devenita celebra la noi, prin mariajul cu un roman. Lumea o privea admirativ. Pe ea si pe reprezentantii acelei epoci muzicale.

Mihai Eminescu era supranumit “luceafarul poeziei romanesti”, invatam asta la scoala si credeam asta.

Fiecare avea pe cineva din familie la tara, cel de la oras se aproviziona temeinic din rural. Se afirma cu tarie: “Ce sanatoasa e mancarea ingrijita, crescuta chiar de tine!”

 

Toate au fost eliminate de urgenta, cu o superioritate cel putin suspecta, de aceea cu adevarat superba, bazata pe vorbe, ca mai apoi sa se revina exact la practica initiala  si sa ni se readuca pe tapet, cu completarea: Vedeti, asa trebuie!

 

Perioada intermediara, asa-zisa tranzitie 

a adus dupa ea negarea tuturor lucrurilor dovedit bune, verificate si instalarea la polul opus. 

Sa reluam aceleasi exemple:

Salamul contine orice, cat mai multe cuceriri ale stiintei, numai carne nu.

Dusurile fierbinti si lungi erau la ordinea zilei si cisterne intregi de apa se foloseau in zadar, uitam chiuvetele deschise si nici ca ne pasa.

Toate sticlele de material natural au fost aruncate oriunde, pe camp si in albii de rauri, si ne-am orientat spre peturi de plastic, pe care le aruncam dupa acelasi model.

Programul la televizor este non-stop, motiv pentru care imaginile se dau in bucla, se face teoria chibritului, se aglomereaza programul cu orice, a se citi umplutura.

S-a mancat orice si oricum, cu precadere carne, pestele a fost neglijat, nu mai avem fabrii producatoare de conserve sau de prelucrare a pestelui autohton

S-au aruncat cantitati uriase de mancare, cele organice nu s-au pastrat ca ingrasamant

Tunsorile barbatesti arata ciudat, aiuristic, se descopera vopsitul blond, ba chiar fotbalistii romani, la turneul final din 1998 si-au decolorat in gasca parul.

Marina Voica si toti cantaretii perioadei comuniste intra intr-o umbra preungita, lumea prefera pe oricine altcineva in locul lor. Nici sa apara nu mai era tolerabil. De aceea  se ivesc si infloresc tot felul de cantareti fara anvergura, fake-uri care pezinta doar niste fete, in spate evoluind altii cu voce.

Mihai Eminescu este detronat de pe podium, se scriu tratate care-l minimizeaza, se constituie lucrari si comisii care demonstreaza ca nu e cu nimic deosebit.

S-au aglomerat orasele, nimanui nu i-a mai placut sa locuiasca la tara, sa aiba de-a face cu batatura si gospodarie si vite si munca fizica.

 

 

 

Dupa care, ca niste somnambuli, ne-am contrazis.

Acum:

Se vinde combinatia carne-soia, ba chiar si soia  ca atare, se considera sanatoasa, mai putin toxica pentru organism.

Se face dus rece pentru un trai spartan, sanatos, ca ia uite la Wim Hoff sau la Tiberiu Useriu, dar chiar si noi trebuie sa luam in considerare dusul cu apa rece, care e tonic si  are efect curativ in toata revarsarea sa peste corpul uman cocosat de apa fierbinte, confort si lene

Se colecteaza selectiv (acolo unde exista civilizatie), hartia la hartie, fierul la fier, bateriile deoparte, ba chiar aparatele electrocasnice au sectiunea lor aparte

Se recomanda sa nu te uiti multa vreme la televizor sau sa folosesti indelung echipamente electronice, sunt nocive pentru sanatate. Multa lume alege sa se uite maxim doua ore la televizor.

Pestele pare unica solutie sanatoasa de alimentatie cu carne, restul fiind produse ale hibridizarii, falsificarii, hormonizarii, infestarii

Se fac eforturi ca resturile alimentare sa nu se mai arunce, sa fie reciclate, poate sa ajunga sub forma de compost, ingrasamant sau hrana pentru animale

Agricultura pe baza de ingrasaminte naturale este denumita organica si este cea de dorit, pentru sanatatea oamenilor.

Tunsoarea rasa pe ceafa e foarte cool, nu exista copil sa mai fi scapat. E asa fiindca Ronaldo, jucatorul de fotbal, e asa.

Marina Voica, ajunsa azi la o varsta venerabila, revine in atentie si este apreciata,  are in continuare o aparitie plina de energie si farmec, de voce nu comentam. Se intampla la fel cu colegii sai de generatie/epoca.  Lumea tanara de azi ii priveste cu imensa admiratie, vocile lor pot sustine partituri adevarate, de aceea sunt chemati la cele mai cool evenimente.

Mihai Eminescu ajunge treptat din nou la pozitia fruntasa in poezia romaneasca, iar argumente solide ii restituie si calitatea de jurnalist acid, luptator, devotat Romaniei.

Se reconsidera locuitul la tara, in casa pe pamant. Lumea vrea si munca fizica si peisaj si  animale si rosii din propria gradina. Ce sanatoasa e mancarea ingrijita, crescuta chiar de tine!

 

 

 

Nu subestimati ceea ce are o logica in stare sa strabata secole

Ce vreau sa spun. E pierdere de vreme sa te invarti in cerc, cu exceptia situatiei in care lupti pentru titlul de campion mondial la invartit in cerc. N-am auzit sa alergam dupa asta ca natie. Dar am vazut cum am pierdut timp si resurse, si sfintenie, uitand ce e important si de folos. Ca si cum am suferi de amnezie temporara.

Probabil ca este nevoie de o perioada-tampon pentru purificare, limpezire si exorcizare a derapajelor.

O perioada care sa ne reaminteasca “Toate-s vechi si noua-s toate”.

A, si Dumnezeu, sa nu-l uitam pe Cel-de-Sus, care cunoaste o transformare in inimile noastre.  La inceput, pe Dumnezeu l-am ascuns in noi,de teama, de nevoie, de “asa se facea”. Apoi l-am scos la mezat, l-am falfaiit in jocuri politice si l-am sfidat, crezand ca suntem alfa si omega, capitalisti duri sau neinfricati jucatori  in perioada de tranzitie, iar acum nu mai stim cum suntem, dar stim ca e ultimul refugiu. Si il gasim numai in noi. Il continem si daca stim si traim asta, ca odinioara strabunicii nostri, ne poate feri de alte greseli.

 

Morala:

Ceva care functioneaza organic, dupa o perioada de negare si poate chiar desfiintare, va reveni in glorie.

Exceptii care confirma regula:

Din pacate lectura ca ocupatie principala nu a fost resuscitata.

Si nu, nu cred ca personajul de desene animate romanesc Mihaela va reveni prea curand, dar n-ar fi o idee rea sa  mai incercam ceva in domeniu.

 

 

You may also like

Leave a comment