Ia legatura de oras, neamule!

Adica City Link. Va indemn sa luati City Link. Pentru ca ma indemn sa fac același lucru. L-am studiat, mi s-a dat o perioada de proba. Mi s-a zis, cu mare incredere, chiar cu un aer de certitudine superioara: “O sa-ti placa”, “Merita”, “N-o sa-ti para rau”. Aveti certitudini, ha? Hm…Am acceptat, sa-i pot contrazice. Nu poti combate pe cineva daca nu cunosti ce spune, nu stii ce ofera, de ce ataata siguranta de sine.

Imi place ideea de car sharing, hai sa vad cum functioneaza. Nu vad sufocarea asta din trafic sa reziste pe termen lung, pentru toate motivele din lume. Primul, care le cuprinde pe celelalte, este ca avem o singura viata si ar fi bine sa stam in masina o perioada de timp rezonabila, suportabila. Daca e musai.

Cum se procedeaza, intreb circumspect. Se descarca aplicatia, n-o sa-ti ia mult. Ah, aplicatie, bueah, asta inseamna ca o sa am nevoie de un telefon incarcat mereu, asta inseamna ca daca nu am o sursa de curent sau nu am telefonul cu liniute destule nu pot chema nimic. Si asta nu e tot, mai trebuie sa am cardul plin, sa fiu atenta si responsabila. Se cer multe de la mine. Dar stai, sunt obisnuita, mereu a cerut tara multe de la mine, de la noi, sa fim fii de nadejde, sa muncim, sa nu gandim, sa nu vociferam la abuzuri, sa stam in banca noastra, sa dormim linistiti, sa filam capra vecinului, sa… ce mai conteaza sa imi incarc telefonul, sa pastrez o suma disponibila pe card si un pic de timp sa-mi descarc o aplicatie? Haida.

 

Instalez aplicatia www.citylink.ro. Zice acolo ceva de întâmpinare si apoi ca e serviciul meu de car sharing rapid, fara griji sau costuri ascunse, personalizat pentru mine. Deocamdata nu e serviciul meu, ca încă nu am depus toate actele. Dar poate fi. Si totusi, fara griji sau costuri ascunse? Pai stai asa, ar zice cineva ca o sa ai parte de ascunzisuri, ca o sa-ti bati capul, daca vrea sa-i mearga afacerea? Nuooo. Care serviciu de car sharing ar explica: O sa ai multe griji, o sa ai si costuri de te cocosam? Haha. Ia uite ce-i prind. Sunt pe faza, nu ma duc ei asa usor. Mi se prezinta avantajele, o sa conduc Toyota Yaris sau Corolla Hybrid, nu tu taxa de parcare, n-am treaba cu combustibil, RCA si CASCO si totul este aglomerat in micul device pe care-l luam peste tot, totul e din telefon. Asta scrie in introducere, in prezentarea lor. Normal, incearca sa ma imbie. De inteles. Dar e de inteles si scepticismul meu, intr-o tara in care mereu esti tinta loviturilor, pacalelilor, facaturilor, de la nivel inalt pana la ultima opinca.

Da, stiu de la prietenul Dan-”o sa-ti placa”-“merita”, care mi-a si recomandat acest serviciu, ca e foarte multumit, ca ia masina doar cand are nevoie, ca s-a marit flota si gasesti masini peste tot, ca tariful este ponderat functie de distanta si timp, ca nu ai treaba sa platesti parcarea chiar si in centru, fiind gratuita, ca are si alte mici bonusuri. In interior ai incarcator de telefon, sa nu risti sa se opreasca conexiunea, daca a cazut zapada nu te lupti cu lopata,masina  te asteapta mai curata si mai uscata, apoi poți sa inchiriezi si pe-o zi si intre timp e treaba ta daca parasesti Bucurestiul, totul e sa aduci masina in timp inapoi.

Deci, da, ma bag. Ce poate fi asa rau? N-o sa-mi placa, sterg totul si uit imediat.  Si zic si un Huo traditional. .Hai sa completez documentele. Foarte simplu. Poza buletin, poza permis de conducere etc. Gata. La drum. Daca am nevoie. Daca ma grabesc. Daca vreau sa combin, sa ma întorc cu alt mijloc de transport, de exemplu Daca am de carat lucruri intr-un anumit loc si de uitat grija platii parcarii.

Si am o zi de genul acesta. Aglomerata. Si caut masina in apropiere, langa mall Vitan, care este intesat de taxiuri gata sa te “serveasca”, a se citi “sa te ia pe distante lungi la jecmanit”. O prima victorie! Masina aproape! 4 minute de mers. Buun. Rezerv. Start aventura. Ajung in 5 minute si deschid masina. Curata, prietenoasa. Gata sa se lase pe mana mea. In acelasi timp telefonul imi cere sa verific daca totul e in regula in masina, daca nu a cazut vreun copac sau Superman in lupta cu raufacatorii planetei pe ea. Ca pana nu-i confirm, nu porneste. E in regula. Nici urma de Superman. Pacat, nu avem spectacol. Si plec. Spre Sala Palatului. Poate acolo,ca e loc pentru tambalau.

Nu mai insist cu amanunte, desi pentru mine aceasta prima incercare a fost o incursiune, o calatorie excelentă, savurata in fiecare clipa. Tratata frumos, eram ca in vizita. Si gazda Yaris a fost amabila, numai ca nu mi-a oferit piscoturi, desi am auzit ca de Dragobete primii care au rezervat masinile au avut parte de cadouri. De Dragobete nu mi-a trebuit, aveam cine sa-mi aduca piscoturi in forma de inimioare.

Am ajuns la Sala Palatului printr-un trafic relativ lejer, 4 km, 22 minute, costul 17 lei, am parcat fara sa ma atace parcagiul, care doar a inclinat capul, invins, ha si am avut norocul s-a gasesc si la terminarea treburilor, n-o luase nimeni. Am fost tentata sa o rezerv iar, pana la TVR, pe Calea Dorobantilor. Aici e problema, apare un firicel de simt de proprietate. Ce, e a mea! Dar nu e. Va dati seama ca in clipele acelea a fost o lupta teribila cu mine, simteam cum apare si creste pe dinauntru, el,  viciul. M-am impotrivit, m-am batut cu mine si comoditatea mea, dar m-am recunscut invinsa. Nu ma grabeam, dar, na. Tentatia. Masina curata, frumoasa, hibrida. Hat, am insfacat-o. 13 km, 28 minute, 27,8 lei. De unde stiu asa de bine? Va zic si data si ora, istoricul e foarte clar inscris in aplicatie, apelabil oricand. As fi putut sa merg pe jos. Sau cu metroul. Dar am luat legatura de oras, sa mai apas pe pedale, sa ma mai joc cu aplicatia, sa ajung chiar la intrare, ca boieroaica. Nu am pe constiinta natura, fiindca totusi e o Toyota hibrida, care are un consum aproape nesemnificativ, nu polueaza asa cum o face masina mea si a altor bucuresteni. La coborare, fiindca portiera e branduita, fostii mei colegi din TVR au izbucnit: la ce firma te-ai angajat? City…lin? Ne ne ne ne ne, tot freelancer. Aha…si o lasi aici? Da, nu pentru scurt timp, sper s-o ia altcineva, sa nu mai fiu ademenita sa merg comod si rapid, ca totusi, am un portofel nu prea grasut zilele astea si mai vreau sa casc gura prin oras. Am inchis masina, nu am dat “Lock and keep” , tocmai pentru a fi la dispozitia tuturor si mi-am vazut de treaba. La iesire, ia-o de unde nu-i!  Pentru ca e deja o aplicatie cu care multi si multe s-au imprietenit, cineva din zona a trecut in locul meu la conducere. Nici macar n-am schitat vreo grimasa de gelozie, ci chiar m-am bucurat ca pot sa o iau la pas, prin Bucuresti, sa vad si eu semnele verii tarzii.

End trip. Dar o sa rezerv din nou. Stiu ca e acolo, la nevoie, legatura asta, care n-are nici o legatura cu circuitul autobuzelor in natura, care n-are nici o legatura cu Revelionul.

Deci e de bine. Desi…desi…nu te fereste de amenzi daca ai parcat pe loc interzis sau ai trecut pe rosu. Ar fi bine sa se inventeze si serviciul care sa-ti ia greselile de pe cap. E mare nevoie. Mai asteptam. 

Va indemn sa luati City Link. Si ma indemn si pe mine. Ca altfel nu s-ar povesti.

 

You may also like

2 comments

  • Ionut 31/08/2020   Reply →

    Poti sa o lasi pe trotuar? Trebuie sa ii faci poze unde ai lasat.o?

    • Gianina Corondan 06/10/2020   Reply →

      Exact ca pe o masina obisnuita. O lasi unde e voie. Doar ca nu te agaseaza parcagiul, acolo unde e parcare oficiala,de stat. Iar de poze, nu e nevoie neaparat. E optional.

Leave a comment